top of page
Пошук
  • Фото автораЛюдмила Карпинская

У Діда Мороза є дружина - Зима, а Снігуронька - їхня внучка

Оновлено: 17 жовт. 2023 р.


В. Данильчук. Скринька для жіночих прикрас "Хатинка". В. 10. Полонне. 2013?

О. Крижанівський. «Дід Мороз з ялинкою та торбою». В. 7. Городницький ФЗ. 1971

О. Жникруп. «Снігурка». В. 5,3. Київський ЕКХЗ. 1959

В. Трегубова. "Конячка". В. 5,5. Коростенський ФЗ. 2002


Незвичайна книга про українського різдвяного героя видана в Україні з нагоди свят. Різдвяник замінить в ній Санту і Діда Мороза. Замість звичних казкових персонажів це історія добродійника, який живе у Карпатах. Цього дідо знають під різними іменами – Святий Миколай, Санта, Йоулупуккі… Але поки його розшукують у вічних снігах на Північному полюсі, він неспішно п’є трав’яний чай у тисячолітньому дубі десь посеред українських Карпат. А ще разом із помічниками готує подарунки дітям всього світу, – йдеться в анотації до книжки.


“Різдвяник і таємниця чарівної долини” стане першою і нестандартною спробою трактувати історію всім відомого чудотворця в українському контексті. "Ми вирішили, що українські діти заслуговують мати власного героя, що стане казковим прототипом святого Миколая, "– відзначають видавці – проєкт “Читай українською”. Сюжет розгортається десь посеред заповідної зони Карпат. Давним-давно Різдвяник відкрив тут чарівну долину див, де й оселився разом із помічниками. Волею випадку він має впустити до цього чарівного місця сторонніх – двох дітей, що загубилися. І це стане початком чудової пригоди…” казкову історію написали молоді українські авторки – Неля Раіна та Наталія Тищенко. Ілюстрації до книги намалювала українська художниця, що останні роки мешкає в Іспанії – Олена Завітайло.

Незважаючи на те, що Дід Мороз є штучним персонажем, вигаданим радянською пропагандою на основі злого духа, його досі багато хто вважає головним новорічним героєм. В його божественні обов’язки входило не тільки заморожування річок і створення хуртовин, але і викрадення неслухняних дітей. А ще вважалося, що від удару палиці Тріскуна в хатах тріскаються колоди.


Зменшена копія скульптурки О. Жернової (нар. 1962), розпис А. Медведкової - Панчук (1953 - 2021). "Дід Мороз". В. 12. "Alis"К". Одеса. 2015


Над образом Діда Мороза попрацювали фарфористи самих різних українських фарфорових заводів та періодів другої половини ХХ століття. Наша порцеляна мала попит на внутрішньому ринку та експортувалися в різні країни. Історія виробництв зібрана у місцевих музеях, єдиних в Україні такого тематичного профілю. Тут представлені експонати заводів з більш ніж сторічною історією - Городницького, Полонського фарфорови та Полонського художньої кераміки. Останній у Радянському Союзі випускав понад 75 % малої пластики. Зараз підприємства не працюють, створені художниками твори є антикваріатом.

Новорічна порцелянова композиція заведуючого кафедрою офтальмології у Національному університеті охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика, професора Сергія Рикова


Повернутись у свою юність, у своє дитинство відчути, як святкували Новий рік у другій половині 1900 - х, змогли відвідувачі дуже цікавої виставки новорічних іграшок, листівок, сувенірів та карнавальних масок «Старий добрий Новий рік: колекція заслуженого артиста Олександра Олешка", яка відбулася наприкінці 2018 року й у Москві. О. Олешко впевнений, що винайшов свою машину часу: "Усі ці іграшки належать не мені, а дітям та дорослим, які знову хочуть опинитися у дитинстві. Ця виставка – заклик людям XXI століття зазирнути на антресолі та дістати пилючих і незаслужено забутих Дідів Морозів, здути з них пил і побачити, наскільки вони прекрасні".

Порцелянові статуетки українських майстрів в експозиції виставки "Старий добрий Новий рік: колекція заслуженого артиста Олександра Олешка". Москва, ГУМ. грудень 2018


В. Кокідько. "Дід Мороз та Снігурка". В. 30. Полонський ФЗ. 2000. В експозиції виставки "Старий добрий Новий рік: колекція заслуженого артиста Олександра Олешка". Москва, ГУМ. грудень 2018

З експозиції проєкту «Порцеляновий ренесанс України». Івано - Франківськ, 2018


Раритетний суровий "Дід Мороз" О. Жернової експонувався у вітрині проєкту "Порцеляновий ренесанс України", назвати його добрим не зміг би навіть найоптимістичніший слов’янин.


Починаючи з 1949 року Київським експериментальним кераміко - художнім заводом випускався східнослов'янський варіант різдвяного дарувальника - суворий, адже він господар холоднечі, повелитель зими холодів і морозів. Створений фарфористом В. Булашовим «Дід Мороз» поспішає на дитяче свято з красунею - ялинкою в руках і другом - зайчиком в рюкзаку за плечима, де його чекає з нетерпінням велика частина населення Землі, особливо це стосується малюків.

У блакитній, синій, червоній або білій шубі з довгою білою бородою і палицею в руках, на лижах у валянках, «як тряхне головою - від волосся іній сиплеться» він не дуже схожий на доброго, але справедливого сперечальника і наставника, знайомого по мальованому мультиплікаційного фільму «Новорічна ніч» (1948). Для настільної скульптури автор запозичив його образ.

Кадр з мультиплікаційного фільму «Новорічна ніч» (1948).

В. Булашов. «Дід Мороз». В. 20,5. Київський ЕКХЗ. 1949


Старий скульптора Полонського фарфорового заводу Івана Джими (1927 - 1984) у кожуху до п’ят сріблястого кольору спирається на довгий посох, який постійно носить з собою, щоб легше було пересуватися по глибокому снігу. Посох є обов"язковим атрибутом в сюжетному наповненні тематичних композицій, адже він - незвичайний, чарівний секрет у ньому, він всі дитячі побажання безпомилково впізнає. До речі, як деталь декору червоний ніс у бородатого від тривалого перебування на холоді, присутній у всіх майстрів порцеляни, згідно з легендою морози прислуговують йому.


І. Джима. "Дід Мороз". В. 21,5. Полонський фарфоровий завод. 1956

О. Майборода. Свічник "Дід Мороз". В. 20. Київський ЕКХЗ. 2000


Городницький фарфоровий завод випустив шедевральних Дід Морозів, один яких із скринькою для дрібничок, та у 1971 році чотири варіанти новорічних скульптурок в малих розмірах. Перша сувенірна мініатюра О. Крижанівського (1923 - 1999) "Дід Мороз й Снігурка" зображає "ветерана казкової праці", який стоїть біля ялинки в супроводі своєї внучки, він тримає її за руку.

О. Крижанівський. «Дід Мороз й Снігурка» В. 8,5. Городницький ФЗ. 1971

В. Данильчук. Скринька для жіночих прикрас "Хатинка". В. 10. Полонне. 2013?


Інші, це - одно фігурна мініатюрна композиція - Дід Мороз тримає в руках торбу з подарунками та ялинку - "Дід Мороз з ялинкою та торбою", скульптурки з Дідом Морозом, який тримає в руках ялинку, - "Дід Мороз з ялинкою" та "Дід Мороз з золотою ялинкою".

В. Покосовська. "Білочка". В. 6,5. БФЗ. 1960

О. Крижанівський. «Дід Мороз з ялинкою» В. 7. Городницький ФЗ. 1971

О. Цветков. "Білочка". В. 9,5. ГФЗ. 1951

П. Дутчак-? "Білочка з грибами". В. 7. ГФЗ. 1960 – ті


Створена київським скульптором Ольгою Рапай (1929 - 2012) настільна скульптура «Дід Мороз та Снігуронька» в 1959 році на тлі аналогічних творів виглядає грандіозної. За виробленим враженням вона, мабуть, затьмарює собою всі створені в порцеляні фігури даної тематики. Одягнений в розкішну шубу Дід Мороз з маленькою дівчинкою постає перед нами. Могутній чарівник легко несе пухнасту ялинку. Настільна скульптура надзвичайно виразна по розпису. Ніжні тони золотистого одягу діда і блідо-блакитного плаття внучки відтінені глибоко зеленим кольором тіні ялинки й пом'якшені перламутровими відтінками люстра, якій повністю покриває всю фігуру. Додатково до всього вбрання персонажів розписані золотими чарівними візерунками, що нагадують морозні орнаменти на склі.

О. Рапай. "Дід Мороз та Снігуронька". В. 26. Київський ЕКХЗ. 1959

Кадр з мультфільму «Коли запалюються ялинки» (1950)


Розкіш декорування оправданий, вважати Діда Мороза аскетом не варто. Мало хто знає, але у нього під гардероб була відведена ціла кімната, бо він змушений часто переодягатися. Більш того, в його житлі налічується 12 кімнат – за кількістю місяців у році. Тут зберігаються розшиті кожухи, боярські шапки, валянки, літні каптани та навіть лижний костюм.

В. Данильчук. Цукерниця "Дід Мороз". В. 11,5. Полонне. 2013


Мальовничі шуби до п"ят, валянки та боярськи шапкі зазвичай зберігають у порцелянових Дідів Морозів свій звичний фасон, якому вже понад 700 років.


В. Трегубова. "Дід Мороз та Снігурка". В. 7. 6. Коростенський ФЗ. 1998


В. Трегубова. "Дід Мороз та Снігурка" - авторський варіант. В. 7. 6. Коростенський ФЗ. 1998


Одяг дідів Віктора Данильчука (нар. 1967) відрізняється різноманітністю, кількість новорічних фігурок у полонського кераміста ще трохи й досягне двох десятків, вони створені у 1999, 2013, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 роках. Взагалі, декоративні зображення у фарфорі Діда Мороза та його онуки ваялися не дуже часто, але завжди ці образи бажані для глядачів. Артринок досі зацікавлено реагує на появу робіт із святковими та різдвяними героями, особливо створеними за сучасних часів. З торбою за плечима, зі снігурами та сніжком вони з’являються в оселях та стають яскравими елементами приватних зібраннь. Думаю, й у цьому році Данильчук порадує несподіваною новинкою. По секрету, він давно винашує ідею втілення у фарфорі персонажів доброї казки "Дванадцять місяців".

В. Данильчук. «Дід Мороз». В. 17,5. Полонне. 2018 «Снігурка». В. 11,3. Полонне. 2021

М. Моцак. "Лось". В. 16. Полонський ЗХК. 1970

В. Покосовська. "Білочка". В. 6,5. Баранівський ФЗ. 1960

В. Данильчук. "Снігурка" - персонаж української народної казки "Снігуронька" у варіантах деталей та розпису. В. 11,3. Полонне. 2016

Штоф - фляга "Дід Мороза", який по-справжньому дуже старий, позаяк йому налічується близько 2000 років приходить на сімейне свято та роздає всім дітям, які поводилися добре протягом року, звичайні подарунки, а їх батькам обов'язкове шампанське до мандаринів на столі.

В. Данильчук. Штоф - фляга "Дід Мороз". В. 27,7. Полонський ЗХК. 1999

М. Моцак. «Олень». В. 21,5. Полонський ЗХК. 1982

О. Жникруп. «Снігуронька». В. 22. Київський ЕКХЗ. 1986


Городницькі фарфорові "Діди Морози" мають повну торбу подарунків. З. Мосійчук відзначили премією за виконання "Діда Мороза" зі скринькою у формі мішка з подарунками. Він тримає його у правій руці, а у лівій вже витяг подарунок з написом "З Новим роком". Мосійчук доопрацювала раніше виконаного "Дід Мороза із зайцем". Зображені персонажі з довгою білою бородою та підперезані поясом. Кришка скриньки, одного з них, та мішок з подарунками другого, як й вітальні новорічні листівки, багаторазово авторами ілюстровані зайцем.

З. Мосійчук (нар. 1929). "Дід Мороз" зі скринькою. В. 38. Городницький ФЗ. 1956

В. Данильчук. "Дід Мороз із зайцем". В. 11,5. Полонне. 2013

М. Лампека. "Дід Мороз та Снігурка". В. 8. 9,5. Київський КЕКХЗ. 2000


В Музеї виробів Городницького фарфорового заводу знаходиться на зберіганні сувенірна фігурка зайця в кожушку, що несе новорічну ялинку.


З. Мосійчук. "Заєць з ялинкою". Городницький ФЗ. 1957. Музей виробів Городницького фарфорового заводу


Про веселого зайця, що їде по зимовому лісі, також й мініатюрна фігурка В. Покосовської «Заєць на лижах» (1956). Яскраво червоний його шарф, з китицями й в горошок, розвивається за свіжим вітерцем, який приємно хлюпає йому в обличчя. Цікаво, що цей довгий шматок тканини баранівському вухастому автор запозичила з образу герою в кращому новорічному мальованому мультиплікаційному фільмі - казці сорокових - п'ятдесятих років «Когда зажигаются ёлки» (1950). А Ви коли-небудь бачили, щоб сніговики грали в настільний теніс? Данильчук, щоб хоч якось урізноманітнити їх дозвілля в крижаному замку, проводить турнір з цього виду спорту, змагаються два гравці – двоє чарівних сніговиків.

В. Покосовська (1929 - 1980). «Заєць на лижах». В. 6,7. Баранівський ФЗ. 1956

В. Данильчук, за ескізом О. Коломієць. «Сніговики - тенісисти» (2). В. 8,5. Полонне. 2019


Існує повір'я, що за старих часів чоловік - сніговик шанувався як дух зими. До нього підносили прохання про допомогу. Знали й снігових баб - до них зверталися, щоб умилостивити небесних мешканок, яким також поклонялися.

Н. Галушко - Аксьоненко (нар. 1956). Мініатюри "Дід Мороз", "Холодно", "Сніговик". В. 7. Сумський ФЗ. 2009

О. Жникруп (1931 - 1993). Сувенір "Сніговик" - зворотна сторона з заводським написом. В. 7. Київський ЕКХЗ. 1959


Можливо, тому в "руки" сніговику дається мітла – щоб він міг спокійно злітати у небо, коли йому заманеться.


Зі сніговими бабами історія особлива. Оскільки колись вірили, ніби повітря населене небесними дівчатами, що вели тумани, хмари, сніги, то на їхню честь язичники влаштовували урочисті ритуали. Щоб умилостивити небесних мешканок, вони й ліпили снігових баб, ніби звеличуючи небесних німф на землі.

В. Кокидько. Штоф - фляга "Сніговик". В. 27,5. Полонський ЗХК. 1996 / В. Трегубова. "Зима". В. 8. Коростенський ФЗ. 1957 / С. Болзан - Голембовська. "Снігова баба". В. 12. Баранівський ФЗ. 1951


В садибі Діда Мороза живе улюбленець господаря – білий північний олень Льошка, хоча й зобов’язаний їздити на трійці коней. Новорічний зірковий декор було надано скульптурі М. Моцака "Олень" тут у Полонному. До речі, коні та олені виявилися не єдиними новорічними копитними в історії. Наприклад, у Фінляндії зимове свято уособлює козел, тому їх чарівника кличуть Йоулупуккі, тобто «різдвяний козел».


М. Моцак. «Олень». В. 21,5. Полонський ЗХК. 1982 / З. Мосійчук. «Дід Мороз із зайцем» (із втратами). В. 21. Городницький ФЗ. 1952 / Фото з експозиції виставки "Старий добрий Новий рік: колекція заслуженого артиста Олександра Олешка". Москва, ГУМ. грудень 2018


Дід в сімейному житті цілком щасливий. Про внучку Снігуроньку знають навіть найменші діти, а дружина у нього сама Зима.

В. Трегубова. "Зимонька" зі скульптурної композиції "Чотири пори року". В. 9. Коростенський ФЗ. 1988 / В. Данильчук. "Дід Мороз". В. 11,5. ПЗХК. 1996 / Блюдо "Зима" у розпису старшого наукового співробітника Музею образотворчих мистецтв ім. О. Білого Зої Василівни Шерухіної. Чорноморськ. 2014

З. Олексенко. Чайна пара "Пори року" - "Зима". Полонський фарфоровий завод. 2000


Для когось зима – це білосніжність снігу, свята, колядки, мандаринки й цікаві синиці, що зазирають у вікна. Для інших – мороз, холод, вогкість, важкі одяганки і відсутність комфорту. Зиму можна або любити або ж терпіти… А ще в зиму можна закохатися вперше або ж остаточно та безповоротно, як ось ці "Лижники" (1952)!

С. Болзан - Голембовська (1927 - 2016). "Лижник". В. 15. Полонський ФЗ. Полонський ЗХК, Київський ЕКХЗ. 1952

П. Щербонос (1920 - 1997). Декоративне блюдо "Зимові наші гості". Д. 40. Бориславський ФЗ. 1983

О. Жернова. Таріль «Снігурі» та скульптура «Дід Мороз». В. 21. Довбиський ФЗ. 2011


В останню неділю серпня святкується день Дідів Морозів. У звичному нам вигляді Дід Мороз вперше з’явився лише в середині 30-х років. Було прийнято рішення створити зимове свято для дітей, і образ політично правильного Діда Мороза був розроблений кількома ідеологами.

В. Данильчук. «Снігуронька» - варіанти розпису. В. 12. Полонне. 2015


Вважається, що проживає він в Лапландії (Північна Європа) і у Великому Устюзі (Росія). Піклуючись про природу, він покриває снігом озимі сходи; дбає про людей, стукає в віконця, щоб не забували печі топити та труби вчасно закривати. Про то, як по закінченню свят ніжний та співочий птах, снігур, вказує дідусеві дорогу в Великий Устюг, який з 1999 року оголошено батьківщиною всеросійського Діда Мороза, мініатюра створена вже у сучасному столітті.

В. Данильчук. «Дід Мороз». В. 11,5. ПЗХК. 1996. «Снігуронька» - варіант розпису. В. 12. Полонне. 2015

О. Нестерова. "Дід Мороз та снігур". Лубни. 2023


До презентації книги "Український фарфор ХХ століття Коростенського фарфорового заводу" на тарілці цього підприємства художниця - іконописиця Олена Нестерова виконала сюжет про то, як по закінченню Різдвяних та новорічних свят ніжний та співочий птах, снігур, вказує дідусеві Морозу дорогу в Великий Устюг. Київ, НМУНДМ, 4 жовтня 2023 року


Зараз все більше дітей плутають Діда Мороза з Санта-Клаусом. Це й не дивно: плутанина пов’язана з тим, що в будь-якій новорічній рекламі західного товару діти бачать Санту, родом з Лапландії, який прилітає на санях, запряжених оленями, у супроводі своїх помічників – ельфів і гномів, щоб у ніч перед Різдвом відвідати кожен дім, де живуть маленькі діти, та принести їм подарунки. Йому теж залишають гостинець — молоко з печивом — але вже не як пожертву, а подяку. Про такого Санту фігурки В. Данильчука, це – добродушні чоловіки середніх років, одягнені в короткі штанці й кожушок, бородаті, та і як Дід Мороз тягають в мішках подарунки.


В. Данильчук. "Дід Мороз" та "Санта Клаус". Полонне. 2013


Місто Полонне на Хмельниччині відоме в Україні, як територія, де протягом кількох століть порцелянове мистецтво було невіддільною частиною життя багатьох поколінь. Ціла плеяда чудових майстрів — представників різних шкіл, глибоко самобутніх майстрів й сьогодні є носіями унікальної культури – створення художніх декоративних ваз, сервізних гарнітурів, ваз, блюд, малої настільної скульптури, ужиткових предметів. В XX ст. в одному із найдревніших міст працювало два фарфорових заводи.


На складі та у виробничому цеху Полонського ЗХК. 2000


Новоричні штофи фляги Полонського ЗХК з колекцій Mykola Kleshnya та Дмитра Озорянського. 2000 - ні



Вироби відзначала стильова оригінальність, багатство пластичних форм, сміливе застосування нових матеріалів та технічних способів. Саме життя з усім його красою і поезією послужили сюжетами для творів, які тут вміли випускати з одного з найчудовіших творінь людини - фарфору. Зараз підприємства не працюють, створені полонськими художниками твори є антикваріатом. Традиції розвитку ремесла цілих династій майстрів, які є носіями ідентичності території, полонської школи рукотворного фарфору, а це - ціла сторінка в історії українського декоративного мистецтва і, перш за все, творчості, заземленої національними сивочолими традиціями, продовжують розвиватися неймовірно художніми роботами В. Данильчука.


Крім численних відмінностей в іміджі конкурентних дідусів, різниця в тому, що Санта – різдвяний святий, а Дід Мороз позбавлений будь-якої релігійної тематики. Всупереч своєму образу, він не заморожує, а навпаки, – зігріває людей любов’ю.


В. Данильчук. "Дід Мороз". Полонне. 2013 та "Снігурка" - персонаж української народної казки "Снігуронька". В. 12. Полонне. 2017


Прообразом Діда Мороза вважається Святий Миколай, який прийшов йому на заміну. Цей персонаж більше не потребуває пожертв, він не нищить людей морозами, єдине, що робитить — приносить неслухняним дітям під подушку різки замість подарунків. Миколу, який був багатий, і часто таємно підкладав бідним подарунки у вікна, який жив у 4 столітті й з раннього дитинства відрізнявся милосердям, відтворили коростинчані В. Трегубова в 1990 та О. Шевченко в 1999 роках, в 2003 - тернопільський кераміст С. Гавриш.


Святий Отче Миколаю,

великий й предивний чудотворче,

Щиро благаю тебе,

поспіши до мене зі своєю поміччю,

захисти мене й усіх людей

від вогню й води, від голоду й пошести,

від тяжкої хвороби й несподіваної смерті. Хорони мене через ціле моє життя.


О. Шевченко (нар. 1947). "Святий Миколай". В. 38. Коростенський ФЗ. 1999

С. Гавриш (нар. 1957). "Подарунок від Миколая" - варіанти розпису. Тернопільський ФЗ. В. 14,5. 2003. /. В. Трегубова (1926 - 2010). "Святий Миколай". В. 11. Коростенський ФЗ. 1990


Отже, залишаються години до приходу Нового року й:


Я — Добрий, щедрий Дід Мороз,

У мішку я щастя вам приніс!

Проб'є годинник 12 раз,

Я побажати хочу в той час,

Здоров'я, миру і добра,

Щоб до вас доля була мила,

Щоб щедро обдарувала вас,

І — в добру путь, і — в добрий час!

В. Максимець, розпис О. Жернова. Новорічні колекційні кобальтові наперстки. В. 3. "Alis К". Одеса. 2018


Текст Л. Карпінська - Романюк

332 перегляди0 коментарів
Пост: Blog2_Post
bottom of page